
Quina terra és millor?
En aquesta activitat vam investigar sobre els diferents tipus de terres a través d'imatges i vam determinar quina és la millor per un hort. El professor ens va presentar quatre mostres de terra, cadascuna amb una composició diferent.
La primera imatge: Una terra composta per argila, llim i sorra, amb més quantitat d'argila. Aquesta terra, tot i ser rica en nutrients, té una capacitat de drenatge pobre, ja que l'argila tendeix a retenir molta aigua i pot fer que les arrels es podreixin si no es gestiona bé. Això fa que no sigui ideal per a l'hort, pel fet que la manca de drenatge pot ser perjudicial per a moltes plantes.
La segona imatge: Una terra també composta per argila, llim i sorra, però aquesta vegada amb més quantitat de sorra. Aquest tipus de terra tendeix a drenar millor, pel fet que la sorra permet que l'aigua es mogui més ràpidament. Però, a la vegada, pot tenir una capacitat més baixa de retenir els nutrients.
La tercera imatge: Una terra composta per argila, llim i sorra, amb més quantitat de llim. El llim és més lleuger que l'argila i té una bona capacitat per retenir l'aigua i els nutrients. Aquesta terra sol ser més equilibrada, amb una textura més suau, el que facilita el creixement de les arrels i la retenció d'aigua sense ser massa enganxosa com l'argila.
La quarta imatge: Per acabar, tenim una imatge d'una terra amb una proporció equilibrada d'argila, llim i sorra. Aquesta és la terra més ideal per a l'hort, ja que combina els beneficis de les tres components: una bona retenció d'aigua, una fertilitat adequada i una estructura ben drenada. Per tant, i això permet un creixement saludable de les plantes.

REFLEXIÓ:
Aquesta activitat és un exemple valuós d'aprenentatge significatiu, ja que permet als estudiants relacionar conceptes teòrics amb situacions pràctiques i visuals. M'ha semblat molt interessant perquè en lloc de simplement escoltar una explicació, hem sigut nosaltres (els alumnes) qui han hagut de valorar les característiques de cada tipus de terra i decidir quina és la millor.
A la majoria d'escoles hi ha un hort a l'escola, per tant, treballar això a l'aula i estar relacionada amb una situació real, fa que els estudiants puguin veure la utilitat del que estan aprenent. I això és interessant perquè els alumnes entenguin que els coneixements de ciències són rellevants i aplicables en el seu dia a dia.
Si més no, com a futura docent, considero que aquesta activitat es pot enriquir encara més mitjançant la incorporació d'una fase pràctica. Això permetria complementar l'activitat amb l'observació directa de mostres reals de terra, oferint als alumnes l'oportunitat d'experimentar amb les seves característiques, com ara la capacitat de retenció d'aigua o el drenatge.