Pensament computacional
El pensament computacional és un mètode d'anàlisi i resolució de problemes que permet identificar i analitzar patrons i crear algoritmes per a seguir seqüències o processos.
En aquesta activitat se'ns donaven tres hamburgueses i dos focs, amb l'objectiu de determinar com podíem cuinar-les en el menor temps possible, tenint en compte que cada hamburguesa triga 3 minuts a fer-se. Per tant, la clau era trobar un patró que ens permetés optimitzar el procés i cuinar-les de manera més ràpida.
En grup vam arribar a la conclusió que, si començàvem cuinant el costat A de la primera i segona hamburguesa (3 minuts), després retiràvem la segona hamburguesa i posàvem la tercera pel costat A i la primera pel costat B (3 minuts més), i finalment cuinàvem el costat B de la segona i tercera hamburguesa (3 minuts), aconseguíem tenir les tres hamburgueses llestes en un total de 9 minuts.
Com ho vam fer?
1. Abstracció del problema: El repte consisteix a utilitzar els dos fogons per cuinar tres hamburgueses. Com que cada cara de l'hamburguesa necessita 3 minuts, l'objectiu és trobar la millor estratègia per cuinar-les en el menor temps possible.
2. Descomposició en parts del problema: Descomponem el problema en diferents tasques:
— Cuinar cada costat de les hamburgueses.
— Aprofitar els dos fogons a la vegada.
— Planificar com organitzar per no deixar els fogons inactius.
3. Recollida i anàlisi de dades: Tenim 3 hamburgueses i 2 fogons. Cada hamburguesa triga 3 minuts per cuinar cada cara. Això ens ajuda a establir que cada hamburguesa necessita un total de 6 minuts de cocció.
4. Reconeixement de patrons: cuinant dues hamburgueses alhora es redueix el temps total, per tant, alternant-les entre els fogons podem fer que totes es cuinin en un temps més limitat.
5. Modelització: Simulem el procés de cocció pas a pas, organitzant l'ús dels dos fogons per cuinar les 3 hamburgueses.
6. Disseny algorísmic de resolució: comencem cuinant el costat A de la primera i segona hamburguesa (3 minuts), després retiràvem la segona hamburguesa i posàvem la tercera pel costat A i la primera pel costat B (3 minuts més), i finalment cuinàvem el costat B de la segona i tercera hamburguesa (3 minuts), aconseguíem tenir les tres hamburgueses llestes en un total de 9 minuts.
7. Avaluació: El temps total és de 9 minuts, que és el temps mínim possible.
REFLEXIÓ
Aquesta activitat m'ha permès reflexionar sobre la importància del pensament computacional com a eina per afrontar problemes de manera estructurada en la vida diària.
Al principi, quan vaig veure la tasca, vaig pensar que seria molt fàcil. La meva primera idea va ser cuinar el costat A de la primera i segona hamburguesa durant 3 minuts, després el costat B d'aquestes mateixes durant 3 minuts més, i finalment fer el mateix amb la tercera hamburguesa. Això em portava a un total de 12 minuts. No obstant això, la professora ens va dir que era massa temps i que havíem de trobar una solució més eficient. En aquell moment, el repte em va semblar molt complicat.
Un cop vam descompondre el problema, em vaig adonar de com aquest pensament pot simplificar tasques que inicialment semblen complexes. Aquesta experiència em va fer reflexionar sobre la utilitat d'aquest enfocament, no només per a activitats acadèmiques, sinó també per resoldre problemes de la vida quotidiana.
A més a més, a través del pensament computacional es fomenten les 4 C de les habilitats del segle XXI (pensament crític, cooperació, comunicació i creativitat). Per tant, em vaig adonar de la importància de fer-ho de manera grupal, ja que ajuda a arribar de manera més ràpida a la solució.
Finalment, crec que amb aquest tipus d'activitats, que intenten connectar les matemàtiques amb situacions reals, els alumnes poden desenvolupar interès per la matèria i augmentar la seva motivació.