
Codi secret
En aquesta activitat proposada es va presentar com un joc que buscava introduir el pensament computacional de manera pràctica i sense la necessitat de tecnologia. Consistia a alterar l'ordre de l'abecedari seguint diferents criteris, assignant un número a cada lletra per tal que es pugui desxifrar fàcilment.
L'activitat es va realitzar en parelles o grups petits, on cada equip havia d'escriure un missatge secret utilitzant un abecedari modificat. Un cop redactat el missatge amb les lletres del "nou" abecedari, el grup passava el missatge al grup següent, que havia de desxifrar el missatge amagat. Aquesta tasca fomentava la col·laboració, el raonament lògic i la capacitat de seguir instruccions detallades per resoldre el repte.

REFLEXIÓ:
Encara que sembli una activitat molt simple, mitjançant la manipulació d'un abecedari alterat i l'ús de codis numèrics, els alumnes treballen aspectes com la lògica, la creació de seqüències i patrons, que són fonamentals per desenvolupar el pensament computacional.
Com a futura docent, crec que aquesta activitat és una excel·lent manera d'introduir els alumnes en conceptes clau del pensament computacional i les ciències STEM de manera divertida i interactiva, fomentant el treball en equip.
A més, en tractar-se d'un exercici que utilitza eines senzilles com l'abecedari modificat, els alumnes poden veure com els conceptes abstractes, com la criptografia, tenen aplicacions pràctiques en el món real. Això els permet entendre la utilitat d'aquests coneixements en diferents contextos històrics, com per exemple, en la forma com es comunicaven els antics egipcis a través de jeroglífics. Així, l'activitat no només els introdueix a la criptografia moderna, sinó també a com les societats antigues utilitzaven codis per protegir i transmetre informació.
Tot i que ja havia jugat a aquest joc de manera lúdica, després de realitzar-lo a classe m'he adonat de com pot enriquir l'aprenentatge acadèmic. He descobert que, a través d'un joc, es pot introduir el pensament computacional de manera efectiva, promovent la resolució de problemes, la lògica i la creativitat en els estudiants d'una forma dinàmica, motivadora i pràctica.